f Printare alb-negru sau color?
Printare alb-negru sau color?

Printare alb-negru sau color?

printare_alb_negru_sau_color_400Printare color sau alb-negru? Aceasta intrebare apare de fiecare data cand aveti nevoie sa tipariti diverse documente sau materiale publicitare. In cele mai multe cazuri este usor sa iei o decizie, dar cum procedezi atunci cand raspunsul nu este atat de evident.

In continuare gasiti o comparatie intre cele doua moduri de printare:

PRINTARE ALB-NEGRU

Printul alb-negru se mai numeste si monocrom deoarece se realizeaza prin printare de culoare negru pe suportul de hartie care in general este alb.

Unul din motivele pentru care alegeti printare alb-negru este costul redus. Fara sa luam in calcul si alti factori printarea alb-negru este de trei-patru ori mai ieftina decat printarea color, deci este ideala pentru a produce cantitati mari de documente cu costuri reduse. Printarea alb-negru este in general folosita pentru printare carti, diverse manuale de utilizare sau cursuri, tipizate sau alte documente cu numar mare de pagini si produse in cantitati mari.

Totusi exista si aspecte negative cum ar fi lipsa de expresivitate a documentelor monocrom. Este foarte dificil sa realizezi din doua culori grafice sugestive, poze expresive sau chiar logo-ul companiei deci va trebui sa iti limitezi ideile de design.

PRINTARE COLOR

Asa cum am stabilit mai devreme costul pentru printare color este mai ridicat dar in acelasi timp prezinta multe alte avantaje.

In primul rand culoarea captiveaza si este mult mai expresiva iar atunci cand vine vorba de designul materialelor limita este impusa doar de imaginatia ta. Ai nevoie de printare color pentru materiale de marketing precum: brosuri, cataloage, flyere, pliante, mape prezentare, calendare si lista poate continua. Printul color iti permite sa realizezi materiale publicitare sugestive in conformitate cu imaginea companiei pe care o reprezinti, lucru care ar fi imposibil in cazul unui print monocrom.

Un exemplu simplu la deseori folosit este un catalog de produse: puteti crea pagini cu teme de culoare diferite in functie de categoria produselor si in acelasi timp sa pastrati lina estetica a documentului. Aceasta variatie de culoare face cititorul sa urmareasca continutul intuitiv si ergonomic.

PRINTARE ALB-NEGRU + COLOR

Pana acum am stabilit ca printul alb-negru este recomandat in cazul documentelor realizate in cantitati mari iar printul color este ideal pentru materiale publicitare. Exista totusi si situatii in care cele doua moduri de printare pot fi combinate. De exemplu printare manual cu coperta color si paginile din interior alb-negru. In cazul in care anumite pagini contin grafice sau poze ce trebuie reprezentate in culoare exista chiar posibilitatea de inserare de pagini tiparite color. Documentul astfel rezultat are in continuare pret scazut dar coperta este full-color, capteaza atentia si scoate in evidenta imaginea companiei.